Logo tasarımı ve altın kuralları!

Logo tasarımı, kurumsal kimliğinizin en önemli halkası. Bu yüzden harika olmasını istersiniz değil mi? Grafik tasarım tarafında yada marka sahibi olsanızda cevap değişmiyor. Tabiki evet!

Ama mükemmele nasıl ulaşacağınızı merak ediyorsanız bu logo tasarım kılavuzunda bilgilerimi ve tecrübelerimi paylaşarak dikkat etmeniz gerekenler konusunda size yardımcı olmaya çalışacağım.

Kripto para borsası – Goyogo – Caner Aydın
Bayan giyim sektöründe faaliyet gösteren Regina firması için hazırlamış olduğumuz logo tasarımı.
Bayan giyim aksesuarları – Regina – Caner Aydın

Hiçbirimiz logosu olmayan bir işletme görmedik. Mahallemizdeki dönerci dükkanından global markalara kadar herkesin kendine ait bir logo tasarımı var. Logonun öneminin farkında olarak veya ‘ya logomuzda olsun işte’ diyerekte olsa var. Çünkü ticaretin ve kitlesel tüketimin artmasıyla markalar kimlik kavramı içerisinde farklılaşma ihtiyacı duyuyorlar. Rakiplerinden ayrışma noktasında ise hizmet, sunum, tasarım gibi kavramlar ön plana çıkıyor.

Marka kimliğinizin en önemli parçası olan logo tasarımını mükemmel yapan detaylar nelerdir?

İşletmeniz için bir logo yaptırmak istiyorsunuz veya tasarım için kolları sıvadınız. O zaman hangi adımları izlemeniz gerektiğiniz maddelendirelim;

  1. Neden bir logoya ihtiyaç duyduğunuzu cevaplandırın
  2. Marka kimliğinizi tanımlayın
  3. Rakiplerinizin neler yaptıklarına göz atın
  4. Tasarım için ilham alın
  5. Nasıl bir stil oluşturmak istediğinize karar verin
  6. Renklerinizin markanızı yansıttığına ve birbiri içerisindeki uyumunu kontrol edin
  7. Tasarımcınızla iletişime geçerek fikirlerinizi paylaşın, birlikte değerlendirin

1- Neden Bir Logoya İhtiyacınız Var?

Logo tasarımı bir işaret, tipografik bir çözüm veya her ikisinide kullanarak oluşturulan, firmanızı hedef kitlenize etkili ve hızlı biçimde anlatabilecek en önemli görsel iletişim aracıdır. Akılda kalıcı, marka tanınırlığına katkı sağlayacak, işletmeyi müşterisine doğru şekilde tanıtan bir logo, markalar için olmazsa olmazlar arasında. Çünkü günümüzde kitlesel tüketimin ve buna bağlı olarak sektörde rakiplerin artması markalar için farklılaşmayı zorunlu hale getiriyor.

Logo tasarımını marka kimliğinin temel taşı olarak düşünürsek diğer tasarımsal ihtiyaçlar içinde sağlam bir altyapı oluşturacak, tasarımsal süreçlerde kolaylık sağlayacaktır. Baştansavma hazırlanan bir logoyu en muhteşem broşür tasarımına koysanız bile başarısız bir fotomontaj gibi duracaktır emin olun. Web sayfanızdan ambalaj tasarımına, kartvizitinizden tabelanıza kadar heryerde olacak olan logonuz, en ince ayrıntısına kadar zaman harcanmaya değer bir süreç gerektiriyor.

2- Marka Kimliğinizi Tanımlayın

Ne yaptığınızı, sektörde temsil ettiğiniz yeri ve markayı insanların hafızasında konumlandırmak istediğiniz yeri bilmek logo tasarımının ana hatlarını oluşturacaktır. Değerler, sizi diğer rakiplerinizden farklı kılan özellikler, detaylar… Logo yapma sürecindeki en önemli adım diyebilirim.

Bu aşamayı bir örnekle açıklarsak daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum. Airbnb bildiğiniz üzere dünyanın birçok ülkesinde insanlara konaklayabilecekleri yerler konusunda hizmet veren bir internet sitesi. Logo tasarımında ‘A’ harfiyle biraz uğraşmışlar gibi düşünebilirsiniz. Fakat çok ince detayları içerisinde barındırıyor. Aşağıdaki görselde göreceğiniz üzere site kullanıcılarını temsilen insan figürü, konaklama sektörünü anlatan konum işareti ve bunları mutluluk paydasında buluşturan kalp simgesi bir araya gelmiş. ‘A’ harfi ile de markaya muazzam şekilde entegre edilmiş.

airbnb logo tasarım süreci

3- Rakiplerinizin neler yaptıklarına göz atın

Sektördeki rakiplerinize bir göz atmak faydalı olabilir. Neleri doğru neleri yanlış yaptıklarını gözlemleyin. Rakibinizin hitap ettiği insanlar sizin hedef kitleniz. Amazon, Apple gibi şirketler bile tasarım trendlerine göre logolarını revize ederken, harika demek yerine eksik kısımların neler olduğunu düşünmek yolculuğunuzda yeni bir pencere açabilir. Yada klasikleşmiş seçenekler arasından bambaşka bir çizgi izleyerek bomba gibi bir giriş yapmayı düşünebilirsiniz. Sizi rakiplerinizden farklı kılan şeyin ne olduğunu ve logo tasarımınızda bu farklılıkları nasıl vurgulayabileceğinizi düşünün.

4- Tasarım için ilham alın

Çevrenizde neler olup bittiğini görmelisiniz. Grafik tasarım trendlerini, nasıl biz çizgide ilerlemek gerektiğini başta belirlemek sonrasındaki hayal kırıklıklarını önlemenin tek yolu. Grafik tasarımcıysanız zaten dünyadan kopmanız gibi bir durum söz konusu değil. Fakat marka sahibiyseniz tasarımcınızı doğru yönlendirmek ve ne istediğinizi doğru anlatmak için araştırma yapmanız sürece olumlu katkı sağlayacaktır.

Behance, dribbble gibi tasarımcıların çalışmalarını paylaştığı ortamlarda gezintiye çıkabilirsiniz. İhtiyacınız olan konuları aratarak, yaratıcı tasarımlar inceleyebilirsiniz. Dünyanın dört bir yanından herkes en iyi tasarımlarını sergiliyor. Yalnız ilham perilerinin gelmesi için tek yol bu değil. Beyin fırtınası yapın, paylaşın, tartışın! En saçma fikirleri bile önünüze koyun. Farklı bakış açılarını dinleyin. Hangi fikrin sizi sonuca ulaştıracağını bilemezsiniz.

5- Nasıl bir logo tarzı oluşturmak istediğinize karar verin

Artık markanızı ve rakiplerinizi tanıyorsunuz. Dünyanın dört bir yanındaki tasarımlarıda inceleyerek yeteri kadar ilham aldık. Sıra tüm bu birikimi tasarıma dönüştürmeye geldi. Birkaç logo stilinden bahsederek seçiminizi kategorize etmenize yardımcı olalım.

Marka işaretleri (Brand Marks)

Marka işaretleri gerçek dünyadan alınan simgelerle oluşturulan logo tasarımlarıdır. Twitter’ın kuş, Apple’ın elmasını buna örnek gösterebiliriz. Netliği ve akılda kalıcı olması en büyük avantajı olsada yeni kurulan işletmeler için kendini hedef kitleye anlatabilme noktasında tercih edilmesi bazen cesaret istiyor. Özelliklede kullanacağınız simge fazlaca aykırıysa. Bu yüzden büyük sermayeli markaların daha çok tercih sebebi oluyor. Bu stilde nesneyi nasıl simgeleştirdiğiniz işin püf noktası.

Soyut Logo İşaretleri (Abstract Logo Marks)

Soyut logo tasarımları marka işaretlerinde olduğu gibi belirli bir sembolden oluşur. Fakat buradaki sembol gerçek dünyadan uyarlanan bir simge değil, kavramsal bir işarettir. Bir noktadan büyük resmi hayal etmenizi sağlarlar. Markanızı kavramsal olarak anlatan bu logolar benzersizdir. Fazlaca hareket alanı sağlaması avantajı olsada durumu karmaşık hale getirmeden tamamlamak çok önemli.

Karakter Logoları

Markanızı bir karakter üzerinden yürütmek mantıklı olabilir. Tabi Türkiyedeki her kebapçının kullandığı o tonton aşçıdan bahsetmiyorum. Yaratacağınız bambaşka bir karakter olmalı. Markanızın sözcüsü ilan edeceğiniz bir karakter tasarımı. Özelliklede çocuklara hitap eden bir sektördeyseniz onların gönlünü somut bir karakter ile fethedebilirsiniz. Bu konuda benim aklıma gelen en güzel örneklerden biri Cheetos logosu.

Wordmark Logo Tasarımları (Logotypes)

Belirli bir font ile yazılmış şirket isimlerini içeren logo stilidir. Avantajı logonun hangi markayı temsil ettiği açıktır. Ayrıca, şirketinizin adı akılda kalıcıysa, bunu vurgulamanın mükemmel bir yoludur. Fakat başka bir işaret içermediğinden kullanılan font stili önemlidir. İstediğiniz fontu bulamıyorsanız, yakın hissettiğiniz bir font üzerinde oynamalar yapabilir yada sıfırdan çizerek benzersiz bir logo tasarımı ortaya çıkarabilirsiniz. Aşağıda Disney ve Fedex gibi birbirinden oldukça farklı iki logoyu bir araya getirdim. Font stillerinin verdiği mesajları görüyor musunuz? Biri eğlencenin, diğeri güvenin resmi adeta!

Lettermarks ( Harf Kısaltmaları)

Harf işaretleri veya monogram logolar, bir şirketin kısaltılmış baş harflerini alan ve tasarımsal olarak biraz süsleyen tipografi tabanlı logolardır. Uzun işletme isminizi akılda kalıcı bir markaya dönüştürmek için harika bir fikir olabilir.

Letterforms (Harf Formları)

Sadece tek harfli logo tipleridir. Harf işareti, markaların ilk harfinin kullanılmasıyla oluşan bir semboldür. Bu işaretler tipografiktir. Harfin tasarımı, şirket adı için anımsatıcı bir araç olarak kullanılır. Mcdonalds bu kategorideki en bilinen logo tasarımıdır.

Combination Marks (Kombinasyon işaretleri)

Kombinasyon logoları ismindende tahmin ettiğiniz gibi hem sembolleri hem de kelimeleri tasarımlarına dahil eder. Daha serbest çalışma olanağı tanır. Soyut bir logoyu şirket isminizle birleştirebilirsiniz. Marka bilinirliğiniz zamanla arttıkça soyut logonuzu tek başına kullanabilirsiniz. Serbestliği karmaşıklıkla karıştırmadan orta yolu bulmanız için en makul seçeneklerden.

Geleneksel ve güçlü… Amblemler akılda kalıcıdır ve markanıza profesyonellik katar. Bana genelde 1800’lerden beri hissi yaratıyor. Daha çok devlet kurumları, spor kulüpleri gibi bir zümreyi temsilen kullanılır. Belkide kullanım şekli itibariyle zihnimizdeki güçlülük kavramını buradan almıştır. Modern anlamda en güzel örneği ise starbucks logosu diyebiliriz.

6- Logoda Renk Seçimi

İçinize sinen bir logo çıktı sonunda ama nasıl renklendireceğiz? İnternetten verdiğiniz sipariş için gelen onay mailindeki işaret neden kırmızı değilde yeşil? İkaz işaretleri neden hep kırmızı? Evet tahmin ettiğiniz gibi her rengin zihnimizde çağrıştırdığı birşeyler var. Rengin insanların duyguları üzerindeki etkisini bilmek ve müşterilerinizin belirli renklerle olan bağlantılarını anlamak, markanızın gücüne güç katacaktır.

Grafik tasarımcı olarak müşteriniz keyfi olarak bir renk talep edebilir. Fakat logo tasarımcısı olarak bizler, renklerin dünyasını onlara açıklamakla mükellefiz. Logolara verilen renklerin nasıl derin anlamlar içerdiğini örneklendirebiliriz. Bunu avon kataloğundan ürün seçmek gibi birşey olmadığını onlar bilmek zorun değil ama bizler anlatmak zorundayız.

Renk konusuna giriş yaptık ama detaylı analiz yapılması geren bir başlık olduğu için farklı bir makalenin konusu olacağa benziyor.

7- Tasarımcınızla İletişimde Kalın

Logo tasarımı birden fazla detayı içinde barındıran bir sembol. Siz ne istediğinizi ya da neleri istemediğinizi belirlerseniz sonuca ulaşmanız o denli kolay olacaktır. Logo tasarlayan grafik tasarımcılar bu konuları çok iyi bilselerde markanızı onlara iyi anlatmanız gerekiyor. Çünkü markanızı sizden iyi kimse tanıyamaz…

Logo hizmeti veren reklam ajansları olsada markanızı ajans yoğunluğunun içerisinde kaybetmemek için freelance grafikerlerden yardım alabilirsiniz. Bu size hem maliyet hemde markanıza ayıracağınız zaman konusunda artıya geçirecektir. Belli bir kuruma bağlı olmadan, home office çalışan freelancer daha sağlıklı bir süreç yürütecektir.

Başka bir makalede görüşmek üzere…

Caner Aydın / Freelance Grafik Tasarımcı / 0532 276 13 77

Tasarımsal ihtiyaçlarınız için iletişime geçiniz.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: